Pagini

sâmbătă, 28 martie 2015

Culibiaca

Culibiaca sau coulibiac sau kulebyáka, cum vreti sa-i spuneti.
      La noi in familie este foarte apreciata, este un fel de placinta ruseasca, se face cu peste dar si cu pui, noi am ales varianta cu peste.
        Am facut acest preparat cu foarte multi ani in urma dupa o reteta frantuzeasca, intre timp am mai adaptat dupa gustul nostru. O facem de obicei de sarbatori dar anul acesta am considerat ca vrem sa o mancam mai des.
        Asadar, reteta este:
 Aluat preparat sau 1 pachet de aluat frantuzesc (sau orice reteta de aluat stiti pentru placintele cu carne)
     
Aluat
 400 gr faina
 2 oua
50 ml ulei
 200 gr smantana
 1/2 lingurita sare
 100 apa sau lapte
Punem faina, smantana, uleiul, ouale si sarea intr-un vas si framantam un aluat pe care il lasam la odihnit pana pregatim umplutura. Eu l-am framantat in masina de paine.

 Umplutura
250 g peste fiert, somon sau peste cu carnea alba eu combin somon si cod sau pastrav
1 ceapa potrivita, tocata
50 g unt
100 g ciuperci, curatate si taiate cubulete
2-4 oua fierte, taiate sferturi sau oua de prepelita intregi
120 g orez cu bobul lung, fiert si racit, eu am folosit orez basmatic
 sare si piper
 un paharel vin alb sau lapte
1 ou pentru uns culibiaca pe deasupra.
 La reteta eu am adaugat si 2-3 razaturi de nucsoara si piper sichuan (care de fapt nu este iute)
       Aluatul se imparte in parti egale, se intinde foaia de jos, se pune pe tava hartie de copt, aluatul se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se lasa la rece cel putin 10 minute.
        In reteta era indicata o pre-coacere de aproximativ 10 minute, eu am facut si cu si fara, nu mi s-a parut o diferenta.
        Incalziti untul intr-o tigaie si caliti un pic ceapa. Adaugati ciupercile, sotati-le doua-trei minute, stingeti cu vinul (laptele) si continuati fierberea pana cand ciupercile sunt gata. Lasati-le sa se raceasca. Amestecati pestele, ouale fierte, orezul si verdeata, adaugati si ciupercile, potriviti de sare si condimente. Puneti compozitia peste foaia pre-coapta. Acoperiti cu restul de aluat, avand grija sa bagati marginile sub foaia de jos, sa nu iasa umplutura. Ungeti cu ou, faceti deasupra o gaura mica (sa iasa aburii, sa nu crape aluatul). Puneti totul la frigider, sa stea acolo un sfert de ora. Incalziti cuptorul si coaceti 25-30 de minute sau pana se rumeneste deasupra.

8 comentarii:

  1. vreau si euuuuuuuuu....o sa incerc reteta, daca nu-mi iese, vin la tine!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa mi zici cum a iesit, daca ti place pestele sigur o sa ti placa si preparatul, pe noi doar combinatia faina orez ne opreste sa nu o facem lunar, de aceea am si ales orezul basmatic.

      Ștergere
  2. Cat se mananaca pestele aici, dar placinta cu peste nu facem :) Sau n-am auzit eu pana acum.
    Ce am mancat si mi-a placut a fost placinta cu creveti, dar n-am gatit-o eu si nici reteta nu o am.
    E o idee buna si daca o sa fac placintele cu carne, o sa incerc si cateva cu somon sau pastrav. Tocmai am descoperit un somon extraordinar la o crescatorie autohtona in muntii Taigetului si daca fac o comanda la ei, trebuie sa am un meniu variat, ca sa nu se plictisesca domnii mei de meniu :) Merci de idee !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura carne pe care o consum este cea de peste, deci pentru mine e clar un deliciu:)
      Cand mancam si altfel de carne faceam reteta aceasta http://www.petitchef.ro/retete/pastrama-din-piept-de-rata-fid-1401919 , tare as vrea sa o incerc si pe o bucatica de somon.
      Cu multa placere!

      Ștergere
  3. Nici eu nu am știut că există plăcintă cu pește!
    De-abia anul trecut am aflat și de zacusca cu pește... asta probabil pentru că la noi în familie mama ne-a obișnuit ca peștele să se mănânce doar prăjit. :)
    Târziu am descoperit că din pește se pot face multe...
    Mulțumim pentru rețetă și pozele apetisante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Noi mancam pestele in fel si chip:)!
      O seara buna!

      Ștergere
  4. É Páscoa! Cristo está vivo, o túmulo está vazio, Ele ressuscitou!!! A mais bela festa dos Cristãos.
    Crentes no Amor de Deus Pai que nos deu seu Filho Jesus Cristo que permanece conosco pela força do
    Espírito Santos, seguimos nossa caminhada na construção de um mundo mais justo, fraterno, humano,
    harmonioso e de doação.
    Todos somos promotores da Paz!
    Feliz, Santa e Abençoada Páscoa.
    Um doce abraço, Marie.

    RăspundețiȘtergere