Pagini

marți, 8 aprilie 2014

Stevia Rebaudiana

       Aceasta planta este originara din America de Sud si populara de sute de ani in zona Braziliei si a Paraguayului.
       In comert o gasim in forma lichida, praf sau tablete. In cautarile mele pe internet am aflat ca 2 g de stevia echivaleaza cu 100 g de zahar, eu am procedat dupa celebra formula ‘dupa gust’. Printre proprietatile steviei se enumera: antiinflamator, antimicotic, antifungic, candidoza, cure de slabire (are zero calorii, reduce pofta pe dulce si controleaza pofta de mancare), hipertensiune (regleaza presiunea sangelui), diabet, previne gingivitele si cariile dentare. Eu o cultiv de trei ani, am cumparat seminte si dintr-un plic am obtinut o singura plantuta din care am reusit sa butasesc (germinarea este destul de dificila), acum am trei ghivece frumoase cu cate o ‘tufa’ de stevia, anul acesta intentionez sa mai inmultesc cateva. As putea numi aceasta imagine 'renasterea', am intotdeauna emotii asteptand sa apara lastarii. In primul an am crezut ca am pierdut planta. Ghivecele ierneaza in mansarda neincalzita.
       Am folosit-o in prajituri, bauturi, socata, compoturi (acestea mi se par cele mai reusite deoarece aroma fructelor anuleaza definitiv gustul specific al steviei) si chiar dulceata (aici singurul inconvenient este ca nu leaga, dar intentionez sa folosesc agar agar la urmatoarea dulceata), urmeaza un experiment cu castraveti in otet. In ceai am folosit frunze de la plantutele mele. Ultimele rezerve.

7 comentarii:

  1. Am avut o plantuta acum doi ani si mi s-a uscat in toamna. Am scos-o din jardiniere, fiindca nu ma asteptam sa renasca in primavara. Asa-i daca nu m-am documentat :) Ma pun pe cautat, sa gasesc stevie la pepiniere si o reintroduc in colectie. Ce eticheta frumoasa ai pe recipientul de pastrare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o intreaga colectie de etichete:)). Multumesc mult si bafta la cautat stevia, eu consider ca merita!

      Ștergere
  2. Buna seara,
    Felicitari o treaba foarte interesanta si mai mult, foarte sanatoasa, cred ca-i recomandata si bolnavilor de diabet. de studiat dar, mai mult de trecut la treaba si cultivat mai ales ca, im lipsa de spatiu sunt nevoit sa trec la gradina de ghivece. Multumesc pentru informatii.
    O seara linistita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara!
      Mie imi place foarte mult 'dulcele' dar am renuntat la zahar si cata miere si mosto cotto sa consum, glicemia si kilogramele s-ar duce de-a dura:)), plus ca sotul meu este la cura si deci a renuntat si el la zahar, probabil definitiv, iar cumnatul meu a fost diagnosticat cu diabet grad 2, deci la noi chiar este o necesitate.
      Seara buna!

      Ștergere
  3. Thank you for your visit, I think your blog is really interesting and that it fits perfectly with my hobbies. Have a nice weekend!

    RăspundețiȘtergere
  4. Myky draga, eu nu stiu de unde faci tu rost de timp pentru astfel de chestiuni, dar te admir!
    Multa sanatate si inspiratie iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mirela, intotdeauna vei avea un coltisor in sufletul meu!
    Si eu am lipsa de timp, sunt atatea de facut, dar le iau pe rand:)
    Paste linistit alaturi de cei dragi!
    Salutari lui Dan!

    RăspundețiȘtergere