In lista mea cu plante minune ghimbirul ocupa un loc important. Proprietatile lui m-au convins sa-l aduc in alimentatia familei de cativa ani.
Il folosim uscat, congelat si proaspat in diverse retete culinare si medicale, am preparat chiar si miere cu ghimbir, ghimbir confiat in sirop de must (aici trebuie sa mai lucrez putin le aspect dar rezultatul este un deliciu pentru cine agreeaza combinatia iute/dulce) si ceai, mult ceai cu ghimbir si lamaie.
Noutatea este ca am reusit sa-l si cultiv, anul trecut a fost o incercare nereusita, am plantat un rizom direct in gradina iar rezultatul a fost o dezvoltare a lui cu doar cativa centimetrii.
Anul acesta am incercat cu parti din rizom ce prezentau deja o dezvoltare a mugurelui de vegetatie iar rezultatul este acesta:
Segmentul de rizom urmeaza sa fie plantat dupa ce transfer planta de ghimbir intr-un ghiveci mai mare.
Un articol interesant despre cultivarea ghimbirului mi s a parut acesta.
Update
Am mai gasit un articol interesant
Si inca unul.
am inceput sa consum ghimbir de ceva vreme! nu stiam cum arata planta!
RăspundețiȘtergereNici eu nu stiam pana nu mi a venit ideea sa-l cultiv. Mie floarea mi se pare delicata:).
ȘtergereEu sambata am pus in gradina doi tuberculi!
RăspundețiȘtergereDaca nu reusesc in gradina o sa-i pun in ghiveci:)
Bafta multa!
ȘtergereEu cred ca anul trecut l am plantat intr un loc gresit in gradina.
Bravo ! Daca ma apuc de cultivat ghimbir, vin sa ma documentez. Arata foate bine frunza, aduce cumva a bambus. Ce pamant ai folosit ? Ceaiul imi place nespus, nu mai spun de ghimbirul confiat :)
RăspundețiȘtergereAm folosit un pamant pentru rasaduri, simplu, nu este amestecat cu nimic altceva. Planta seamana cu bambusul intr-adevar.
ȘtergereBuna dimineata, Foarte util, am incercat acum 2 ani sa pun 2 rizomi in gradina dar n-am avut prea mari sorti de izbanda( desi aveau muguri nu s-au dezvoltat. Cred ca o sa incerc intr-o jardiniera. Multumesc pentru sfaturi si-ti doresc o zi minunata.
RăspundețiȘtergereCu multa placere, merita incercat!
ȘtergereNoi folosim ghimbir ras (din tuberculi cumparati) , la salate. Le da gust bun, putin cam iute, insa in cantitate mica este placut, mie imi place. Daca il cultivi , oare ar face in pamant mai multi tuberculi, asa cum este cartoful?
RăspundețiȘtergereDin cate am citit nu cred ca dezvolta tuberculi separati asemenea cartofului, se dezvolta segmente din rizomul plantat initial (adica sunt lipite unele de altele). De aceea am plantat doar segmente, sa observ dezvoltarea lui.
ȘtergereGhimbirul confiat il pregatesti singura sau il cumperi?
RăspundețiȘtergereEu l-am confiat, in loc de sirop de zahar am folosit mosto cotto.
ȘtergereSeara buna!
in cat timp a iesit? cat de des l-ai udat? Eu am bagat o bucata de rizom in pamant aucm 3-4 saptamani si inca nu a iesit......
RăspundețiȘtergereNu mai stiu exact in cat timp a rasarit, dar stiu ca a rasarit destul de greu, eu l-am plantat cam la sfarsitul lui februarie. Este o planta cu dezvoltare lenta, pentru maturizare are nevoie de 8-10 luni. Ii place semiumbra, apa si un sol foarte bine drenat. In general eu nu las pamantul sa se usuce foarte tare intre udari dar nici sa balteasca.
ȘtergereMultumesc pentru vizita si bafta cu ghimbirul!