Pagini

duminică, 23 septembrie 2012

Strugurele si preparatele lui

                In aceasta vacanta am reusit sa ajung la parintii mei pentru mai multe zile, printre alte indeletniciri specifice toamnei s-a numarat si culegerea viei.
Si cum timpul ne-a permis, si cum noi, nu bem nici vin nici tuica, ne-am gandit sa valorificam in alt fel strugurii. 
                      Am inceput cu fierberea mustului (pentru a-i taia fermentarea), dupa ce am luat spuma, l-am turnat firbinte in sticle, le-am pus dop si le-am bagat in paturi (ca pe bulion).
                     Am continuat cu un preparat de care eu sunt foooaarte incantata, ''mosto cotto'', e un must fiert, fara alte adaosuri, pana la consistenta unui sirop. Se toarna rece in sticle, sper sa tina pana anul viitor, asa scria in reteta. Cu greu voi tine o sticla sa-i testez rezistenta. Din acest sirop am facut de doua ori, a doua oara am pastrat pe fundul tuciului cam de doua degete din preparat si l-am mai fiert putin, a ajuns la consistenta unei dulceti prea mult inchegate, aici e nevoie de putina atentie, se amaraste repede, ca zaharul ars.
                   Pe asta l-am pus fierbinte in borcane pentru ca prin racire se intarea si mai mult. E foarte bun de facut ornamente pe prajituri, si peste popcorn.. Si siropul l-am folosit deja ca topping peste un tort de mere preparat cu fructoza.
                   Si cel mai greu de facut a fost magiunul de struguri, tot fara zahar,  la asta m-a cam apucat ameteala dar a meritat efortul, imi pare rau ca nu am facut mai mult, e mai bun decat del de prune.
Din pacate fotografii nu exista din motiv de defectiune a aparatului foto.
Cu drag si bine v-am regasit!

20 de comentarii:

  1. Se face si in Grecia preparatul asta din must fiert, concentrat. Ii zice petimezi si se foloseste mult la gatit, mai ales la retete dulci. Clasic, se fac biscuitei cu must si scortisoara, ce se pastreaza destul de mult si o crema de must, ce se vinde acum chiar si la Super Market, ceva ca o budinca ... Mi-ai facut pofta ... o sa fac biscuiteii aia ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit, scumpete! :))
    Mi se pare interesant ce descrii tu, am s-o rog pe mama sa testeze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci azi fac si eu!!!!!!
    Sarumana de idee, chiar aveam strugurii pe masa, din cei din halanga si deabia astept sa fac si voi posta...:)))
    Daca mai este vreun secret al preparatului sa mi-l spui, te rog frumooos, ca vreau sa fac mai mult, afara la plita. Am inteles ceva de fiert cca 2 ore..
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. DANI- am citit si eu despre mosto cotto ca e inventat de greci, pe un blog italian, si despre prajiturele se discuta acolo, am zis ca o sa studiez si subiectul acesta. Astept si postarea ta cu reteta cu tot :).

    RăspundețiȘtergere
  5. MIRELA
    Niciodata nu fac o reteta necunoscuta in cantitati mari pentru ca sa nu arunc preparatul in cazul in care nu ne place. Acum am facut intr-un tuci de 20l, bine au ramas in jur de 4, imi pare rau ca nu am facut mai mult. Asa de vazut ce gust are poti sa faci mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  6. VASI
    da, dureaza ceva timp fierberea, ai grija ca la un moment dat se si umfla si da in foc. Asta e singurul inconvenient. Ca o gluma, eu i-am spus mamei ca anul viitor toata portia mea de must o prepar asa.:). Altceva ce sa mai spun, l-am pus si in sticle de plastic, pt ca se toarna rece, si in sticla de sticla, sa vedem daca e diferenta la pastrare. Are un gust caramel usor spre nuca (zic eu). Am dat cuiva sa guste si nu a stiut din ce e facut, si am facut din struguri obisnuiti. Astept cu curiozitate impresia ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut, gata, dar am pus oala afara la soba si nu a fiert asa in clocote ca pe aragaz, drept pentru care nu s-a concentrat mare lucru, asa ca a doua zi l-am mai pus pe foc la aragaz si l-am mai fiert pana cand a scazut la jumate si am mai pus 1 kg de zahar la 6 litri de concentrat, sa pot sa il folosesc cu apa minerala. A iesit bunaciune si l-am pus cum ai zis tu, rece in sticle si de sticla si de plastic. Urmeaza sa fac si eu covrigeii lui Dani:))
      Sarumana de idee!
      Pup!

      Ștergere
  7. Dani este minunata, si eu am invatat multe de la ea!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vasi
    eu am fiert siropul pe pirostrii, ma bucur ca ti-a iesit. Si eu am in plan covrigeii Danei.

    RăspundețiȘtergere
  9. azi incerc sa fac siropul de must...sa vad ce iese :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu ocazia sarbatorii zilei tale de nume, iti doresc multa sanatate, fericire si sa ai parte numai de zile senine si insorite!
    La multi ani Myky!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult pentru urare!
      am fost plecata din localitate.

      Ștergere
  11. Myky, tu mi-ai trimis cumva un colet, ca am primit lemon grass si niste seminte si nu stiu cine este persoana????????????? din Bucuresti :))
    Nu stiu cui sa ii multumesc (ha,ha,ha):)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daa, de la mine sunt, am crezut ca ti-am scris email dar se pare ca nu.
      scuze!

      Ștergere
  12. Doamne, cat m-am chinuit sa imi dau seama :)
    Am luat-o prin excludere,ha,ha,ha.
    Multumesc din tot sufletelu meu! Am pus in ghiveci lemongrassul si nu stiu semintele de perisoare....ce sunt??? Celelalte sunt de rubarba, nu?
    Pupici o mie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, sunt semintele de perisoare, semintele de rubarba (tocmai ce am primit de la gabriela de pe forum) si lemonul s-a inmultit binisor. eu il iernez cu muscatele, cam la 10 grade.

      Ștergere
    2. Dar nu stiu la care dintre flori le zici perisoare ca nu am nici cea mai mica idee....:)

      Ștergere
  13. pai e vorba de tomatele in forma de para.

    RăspundețiȘtergere