Pagini

sâmbătă, 4 august 2012

Tomata

''Seceta a ucis orice boare de vânt.
Soarele s-a topit şi a curs pe pământ.
A rămas cerul fierbinte şi gol.
Ciuturile scot din fântână nămol.
Peste păduri tot mai des focuri, focuri
Dansează sălbatice, satanice jocuri.''

           Cam asa e si sufletul meu acum, canicula nu slabeste deloc mercurul termometrului, evenimentele sociale evidentiaza un haos continuu si mai sunt si 'maruntisurile' cotidiene care asemenea unei picaturi chinezesti se aduna si se aduna. Si atuci unde sa ma refugiez?
           In gradina, doar ca nici acolo lucrurile nu sunt foarte roz. 
La nemultumiri primeaza dovleceii, au crescut si inflorit minunat  chiar au rodit, dar cand ajungeau la aproximativ 10-15cm putrezeau. Nu am reusit sa mai plantez fasolea galbena pentru toamna din lipsa de seminte iar castravetii nu arata foarte bine.
             Doar Maria Sa Tomata a salvat onoarea de gradinar.
Sunt foarte multumita de recolta, am pus deja la uscat, am facut si suc si urmeaza sa fac un sos de tomate de care am fost foarte multumita anul trecut.
                Acestea sunt soiurile noastre de rosiute, recordul a fost de 800g (din fotografie lipseste cea mica neagra). 



Si am facut un experiment al carui rezultat imi place sa cred ca nu este coincidenta. In cateva gropite in care am plantat rasadurile de rosii pe langa compost, macerat de urzici si cenusa am pus si cate o capatana de peste. Plantele sunt pur si simplu incarcate de roade pe toate etajele.


Spor la gradinareala!

8 comentarii:

  1. Myky,asa este si la noi, fasole nu, castraveti putinei, rosiile in solar putine. Florile avorteaza de caldura. Cele din gradina sunt pline, dar am pus putine. Soiul acela para galbena caut si eu. Al tau este cumva hibrid? Stiai ca se numara printre primele 10, cele mai gustoase soiuri?
    Experimentul tau nu este coincidenta si vreau sa-ti spun ca, la mine, unele dintre rosii si ardeii au lipsa de calciu. Deci nu am pus destule coji de oua. Macar stiu pentru la anu'.
    Deci tu sa scrii amanuntit despre el :))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasi, rosiutele para le cultiv de 5 ani, pana acum doi ani le-am avut in ghivece. Semintele le am din legumele primite de la o colega. Am sa opresc seminte mai multe. Am si niste rosiute mov, o sa le pozez, mie mi se par destul de gustoase, si cica au si mai multi antioxidanti. O sa scriu un articol in care sa descriu fiecare soi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da fetita, sa scrii si sa opresti seminte :))
    In Pravalia mea de seminteturi nu ai intrat? Poate te incanta vreo samnata pe acolo....

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai deschis deja? Nu am observat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce minune ai reusit sa faci din gradina vecinului! Nu uit ca acum cativa ani spuneai cat te supara jungla aia.
    Jos palaria!

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc!
    nu e chiar o minune, dar merge!

    RăspundețiȘtergere
  7. Numai capatana?un pestisor nu pot pune?eu am de unde sa iau pestisori de balta,am mai citit despre chestia asta,trebuie sa o pun in practica,musai.
    Anul asta am zis ca o sa-mi acopar toata gradina cu perdele/plasa de umbra ,am vazut ca portiunea unde am avut perdele,plantele au suferit mai putin.
    Vedem,trebuie sa ne reorganizam in ton cu clima.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  8. Merge si pestele intreg. I-am dat lui vasi link-ul respectiv, eu am pierdut favoritele din laptop si am salvat doar articolul, daca vrei ti-l trimit prin email.
    Si noi ne gandeam sa acoperim cateva randuri de tomate cu plasa pentru umbra.

    RăspundețiȘtergere