Pagini

luni, 6 august 2012

Legume uscate

Cu rosiutele am inceput de anul trecut. Am fost foarte multumita de rezultat. Dupa uscare le-am pus intr-o punguta fabricata din perdea si le-am mai tinut pe terasa, la aer, sa nu risc mucegairea lor. La sfarsitul lui august le-am pus in caserola in frigider. Am facut si un borcan cu usturoi si ulei de masline dar nu mi-au placut.
Anul acesta sunt deja la cateva serii, am taiat jumatati rosii cherry si 'perisoare', le-am sarat si le-am pus la uscat. Am ales rosiute coapte bine, nu moi, fara seminte verzi,, altfel mucegaiesc. Le tin cateva zile la soare dupa care le pun in punguta de perdea.
Aceasta este unul din aparatele improvizate, am mai facut si cateva ladite de plastic spalate foarte bine si acoperite cu perdea.

Rosiile uscate anul acesta.


Si dovlecei taiati rondele.

Acum am la uscat rondele de mere, si ardei gras rosu.
Urmeaza sa aplic procedeul lui vasi. pentru ca si eu am in vedere vegeta de casa.
Daca tot arde soarele in asa hal  profitati, nimic nu se compara cu aroma legumelor si fructelor uscate, mai ales iarna.



16 comentarii:

  1. Myky, stii ce am citit azi? Legumele se oparesc inainte de uscare.....pentru a nu deveni paioase, cica. Stii ceva despre?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit si eu, dar mi se pare ca nu era obligatoriu. Oricum acolo nu preciza cat timp se tin la oparit si sincer, nici nu am avut timp pentru asa ceva. Eu de rosiutele uscate sunt foarte multumita, acum "De gustibus non disputandum".

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo, gospodino!
    Sa stii ca eu am incercat anul trecut cu rosiute, dar nu am fost multumita de gustul celor tinute in ulei cu usturoi.
    Imi plac la nebunie rosiile uscate, numai ca s-au dus caldurile alea mari, la mine abia se formeaza gogonelele, pana ajung eu intr-o piata ca lumea vine toamna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Myky, ma pun si eu la treaba cu rosioarele cherry... am pus doua borcane in suc propriu, si acum o sa incerc si eu sa le usuc. Din pacate s-a cam terminat cu zilele toride, asa ca le voi usca in cuptor. M-ai pus la treaba, eh? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar sunt foarte multumita de rezultat. Acum initiez capitolul ceapa uscata, astept sa se mai incalzeasca putin.
    Rosiile in suc propriu sunt preferatele fiicei mele, trebuie sa le fac si pe astea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum faci rosiile in suc propriu? Eu am o reteta de pe foodchannel, Laura Calder - e simplu si rapid, dar mai caut si altele. Ma intrebai despre salvia pe blogul meu. Am in gradina salvii perene, care rezista la temperaturile de aici si din Ro(zona USDA 5). Salviile anuale, care sunt mult mai atragatoare, nu rezista peste iarna nici aici nici in Ro (sunt pentru zona 7 sau 8, iar Ro este in zona 5 - 6). Pineapple Salvia este una din salviile cele mai frumoase si are frunzele aromate. Atentie ca este anuala, nu va rezista peste iarna. Poti sa o scoti din pamant la toamna si sa o pastrezi larece ca pe muscate peste iarna. Felicitari pentru Pineapple salvia, eu nu am gasit-o aici, dar poate le vad in poze pe blogul tau. :) Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu fac rosiile in suc propriu dupa o reteta simpla, mai ales ca nici nu le decojesc. Fac sucul il fierb putin, cam cat sa nu mai faca spuma, si il pun la racit. Rosiutele spalate le asez in borcane, pun sucul peste ele si le fierb la bain marie, cam atat.
    Cu salvia ananas asa m-am gandit si eu sa procedez. O sa o iernez in mansarda. Acolo tin si restul plantelor ce au nevoie de racoare iarna.
    Imi pare rau ca nu a inflorit sa faca seminte, asa aveam o rezerva de seminte in cazul in care nu reusesc sa o trec cu bine iarna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Myky,mai simplu si raman toate bunatatile rosiei in borcan,asezi rosiutele,(eu am cultivat special rosii cherry prunisoare,grozave sunt)rosiile de tot felul ,ideal cele mai carnoase,le dau prin blender,adaug si ceva verdeata:patrujel,busuioc,menta,apoi torn peste rosii ,umplu intai jumatate borcanul le mestec usor cu o lingura ca sapatrunda sucul bine printre rosioare,apoi complectez borcanul cu rosioare si suc,capacesc,le fierb 30 min.la bain-marie,apoi le var sub paturi cel putin douazile.Sunt super.
      Uscate sunt bune,cam un sfert le-am mancat cand le intorceam dupa o parte pe alta.
      Cand mi-ai scris in comentariu la mine pe blog de aparatoare ventilator,nu imi dadeam seama ce este,dar vad ca ai idei,dar ai vazut ca laditele sunt mai incapatoare si poti face rost o multime.
      Succes in tot ceea ce faci!

      Ștergere
    2. Am facut si asa cum spui tu, doar ca nu pun verdeturi(menta, busuioc, etc), nu le place alor mei combinatia asta. Cu felul asta de conserva am copilarit. Era salata de iarna a bunicii (mai ales in perioada de post). Rasturna un borcan de 800g in strachina, toca o ceapa solzisori si o lingura de ulei peste si mancam cu paine de casa.
      In ceea ce priveste rosiile uscate, asa am patit si eu in primul an cu ele, am aruncat multe, dar am observat ca mucegaiau doar cele care nu erau bine coapte(au semintele verzi). Anul trecut am fost atenta si nu am mai avut pierderi (poate una doua se mai stricau).
      Am vazut pe un blog strain o rama cu geamuri, pentru uscat legumele la soare. Din pacate am pierdut adresa siteului si tot incerc sa dau de el.

      Ștergere
    3. Si eu am vazut rama cu geamuri,initial asa am vrut ,dar trebuia seara sa le var undeva,era cam greu,asa ca am optat pentru ladite,era mai usor de adunat si bagat in casa.
      Numai bine!

      Ștergere
    4. Nu stiu daca am vazut aceeasi intalatie, dar, culmea, ieri am gasit in fisierele mele fotografia cu pricina. Din pacate nu e si adresa site-ului.
      http://lolo71.sunphoto.ro/diverse/85866580

      Ștergere
    5. Ce am vazut eu erau doua geamuri puse unul peste altul si pe geam in interior erau puse legumele,ce ai salvat tu este mai mesterit,tot mai simplu este cu ladite .
      Numai bine!

      Ștergere
  8. Eu nu am avut o experienta prea placuta cu rosiile uscate,am pus si eu anul trecut la uscat, numai ca doar cele care au avut pulpa mai groasa au fost mai bune,la cele cu pulpa subtire mi-a ramas doar pielitele si nu mai puteau fi trecute prin masina.Anul acesta am sa incerc sa pun doar cu cele din pulpa mai groasa o parte , si o parte le voi tine in cuptorul aragazaului cu usa deschisa sa vad ce v-a iesi.
    Arata foarte bine ale tale ,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc!
    Inca e soare, poti sa profiti de caldura lui.Pentru ce le-ai dat prin masina?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma crezi ca nu am facut niciodata...
    Ia sa incerc si eu. M-ai convins cu " nimic nu se compara cu aroma legumelor si fructelor uscate, mai ales iarna".

    RăspundețiȘtergere
  11. te cred!:)
    incearca, inca mai poti sa o faci la soare si daca o sa-ti placa poti sa faci un uscator mai mare.

    RăspundețiȘtergere