Pagini

vineri, 29 iunie 2012

In direct din gradina cu legume


                   

              Le asteptam de o saptamana, in sfarsit azi am mancat prima salata de rosii din gradina noastra. Si castravetii si ceapa tot de la noi :).

si cartofiorii din cojile puse in patul inaltat:


si ''instalatia'' mea de udat rosiutele. 
                   Inca nu vrem sa trecem pe udarea prin picatura pentru ca ideea mea este sa udam cat mai mult cu apa ce ploaie si cat mai eficient, asa ca am recurs la o sticla de 5l taiata si gaurita aproate cat diametrul unui creion (chiar mai putin). Recipientul este legat cu sarma de aracul ce sustine rosia. Asa avem un control al cantitatii de apa ce ajuge la planta si evitam imprastierea apei pe o suprafata cat mai mare. Eu sunt foarte multumita de 'inventie'.

                               

10 comentarii:

  1. Uite ca ai "degete verzi" si la legume! Super, Myky!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarumana mult!
    Am inceput sa-mi reamintesc si incerc sa pun in practica noutatile.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare "inventia", n-am ce zice, dar nu cred ca poti sa o aplici la mai mult de 20-30 de fire de rosii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu ce sa spun. Probabil ca pe o suprafata mai mare e mai dificil, eu insa am o gradina mica si pentru mine sunt ideale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa-ti mai dau o idee ? Am citit-o undeva pe un forum francez - pune o lingurita de zahar in apa de udat, inainte de a se coace rosiile de tot, asa devin si mai gustoase :)
    Eu o sa culeg azi rosii galbene pentru salata. Ma fascineaza soiurile deosebite de rosii, as vrea, sa le pot incerca pe toate ...

    RăspundețiȘtergere
  6. merci!
    Dar se pune zahar la fiecare udare, si cam de cand incepand?
    A avut si mama rosii galbene, noi le foloseam la umplut (salata de vinete sau crema de branza), asta pt ca nu erau asa zemoase (cel putin soiul acela.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am incercat metoda cu sticlele, la castraveti si prima data am facut 4-5 gaurele la baza sticlei,pe langa dop, apoi, cand am vazut ca in cateva secunde dispare, am facut doua si am vazut apoi ca si prin doua se duce prea repede, asa ca m-am decis la una singura si mica, in dop. Stand si rumegand faptele, mi-am dat seama ca, daca se spune irigare cu picatura, de a trebuit eu sa incerc "irigare cu picaturile"......
    Puup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce ai facut tu (ma refer la faza finala), functioneaza foarte bine daca ai gradina la distanta de casa, sau pleci in concediu (bine inteles la gradiniule mici)

    RăspundețiȘtergere
  9. Metoda este buna si la cateva sute de fire,eu am folosit acum doi ani sticle de 2-2,5l ,le desurubam usor capacul cat sa curga incet si le varam langa planta ,ce am gresit ca nu le-am sustinut si unele mi-au cazut,dar este super ca se uda doar la baza,apa este de ajuns,buruienile mai putine.
    Anul trecut am incercat alta varianta,am taiat sticlele de 5-6l si de 2,5l si le-am pus colac in jurul plantei,udam in interior,a fost bine,se putea si sapa,ridicand colacelul,dar anul asta vreau sa folosesc doar sticle de 2,5 l in special alea de bere cu gatul lunguiet,se aseaza mai bine,acum am sa le si priponesc cu niste bete.
    Am avut cam 200 fire de rosii,80 fire de ardei,22 fire vinete ,fasole oloaga vreo 50 cuiburi ,deci merge sa faci udarea cu pet,si la suprafata mai mare,timpul de udare si cantitate mult redus decat udarea pe vad.
    Si noi adunam apa de ploaie ,dar mai mult o folosesc cand fac macerate,caci nu ar ajunge sa ud gradina cu ea,noi avem fantana cu hidrofor si a montat sotul vreo 3 butoaie special pentru gradina.
    Succes in tot ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  10. E bine de stiut, noi avem cismea dar apa e plina de clor si restul chimicalelor. Multumesc pentru aprecieri si bafta si voua!

    RăspundețiȘtergere