Pagini

vineri, 29 iunie 2012

Gradina cu legume



De fapt acesta este motivul esențial care m-a facut să purced la înființarea blogului.  Așa cum am spus,  vin din provincie unde am crescut într-o grădină imensă în care toate legumele și fructele ce  existau în vremea copilăriei la noi în țară iși găseau locul și în grădina părinților mei. Asta însemnând că  gustul vegetalelor sănătoase care abundă de arome naturale și nu de tot felul de îngrășăminte chimice este bine memorat in papilele mele gustative, de aceea poate nici acum nu pot să mănânc legume cumpărate din supermarket.
După ce am terminat cu agitația construcției și curățarea grădinuței ne-am dat seama că spațiul pentru gustoasele legume lipsea cu desavărșire așa că am hotărât  ca cel puțin plantele aromatice să putem să le cultivăm noi. În acest sens ne-am cumpărat jardiniere lugi în care am plantat ceapa pentru taiat, patrunjel, țelină, macriș iar leușteanul a ajuns în ghiveci.

 
După o perioadă de doi ani în mintea mea a încolțit o idee. Ce-ar fi dacă ne-am ocupa de grădina vecinului, care vine să locuiască  foarte puțin vara, și care arăta în momentul acela ca o junglă.
Și astfel după ce i-am făcut propunerea, el  a tăiat copacii care ajunseseră la înălțimi de 6m iar noi am inceput curățarea și depozitarea ramurilor.


Cam toată vara anului trecut asta am făcut. Am reușit să curățăm un colțișor și să plantăm și câteva roșiuțe de a căror aromă  ne-am bucurat.
 
Anul acesta am facut rasaduri de rosii, acestea sunt preferatele familiei. Orice s-ar intampla, dupa sloganul ‘’Nicio masa fara peste’’ la noi se aplica varianta cu rosiile pe perioada sezonului lor.
Astfel, am plantat tot felu de soiuri care arata, zic eu, foarte bine.
La plantare am adaugat in gropa fiecareia putin compost pe jumatate macerat si cenusa. Intre timp le-am aplicat o udare si o stropire cu macerat de urzici. Acum caut o sursa de coada calului pentru ca am inteles ca este foarte benefica in stropiri.
Am mai plantat morcovi, catraveti, salata, sfecla rosie, gulii, dovlecei, mazare, fasole si porumb dulce.

 
Am mai plantat morcovi, catraveti, salata, sfecla rosie, gulii, dovlecei, mazare, fasole si porumb dulce.
Cartofii au aparut singuri din cojile de cartof adaugate in patul construit pe principiul straturilor inalte. Initial am plantat ridichie si salata, rezultatul a fost mai mult decat uluitor. S-au dezvoltat extraordinar de repede si frumos.






Sa povestesc si de pocinogul patit cu mazarea. Se pare ca este un deliciu al vrabiutelor. Nu s-au lasat pana cand nu au mancat toate frunzele. Din fericire i-am gasit remediul; am decupat sticle mari 5-10l in forma de cilindru si le-am aplicat ca un manson cuiburilor de mazare. Acum infloresc frumos.

 De asemenea nu am uitat de galbenele, craite si busuioc. Sunt plantate prin toata gradina cu legume in speranta nu-si vor strica reputatia de plante doctor ale legumelor.
Nu aruncati aschiile si ramurelele subtiri, sunt ideale pentru ‘’pavarea’’  spatiilor destinate circulatiei prin gradina. Eu pe perioada ploilor nu am avut niciun fel de problema cu namolul si intre doua ploi am putut merge linistita sa plivesc buruienile din morcov, ceapa si pe unde se mai gaseau.
Cu drag!


8 comentarii:

  1. M-ai dat gata! Toate sunt asa de frumoase si de ingrijite! Bravo! Imi pare rau ca nu am stiut de trucul cu sticla de 5 l pentru mazare. Mie anul asta mi-au mancat-o toata, toata, toata! Anul trecut am aplicat chestia asta cu sticla taiata la castraveti si la dovlecei, pentru ca nu mai reuseam sa-i feresc de melci. Insa mazarea nu a parut de interes vrabiilor. Anul asta insa, parca au fost nebune. Nu mi-au lasat decat vrejuri goale golute. Bine ca stiu cum sa fac la anul.
    RăspundeţiŞtergere
  2. Te tin la curent cu evolutia ei, sa vedem rezultatul final.
    RăspundeţiŞtergere
  3. Mykyyyyyy, ti-ai facut blog? Mie nu mi-ai spus :((((
    Ma bucur si am sa te citesc cu mare placere!!
    Am verificat ce ai pus in gradina si am realizat ca gulii obisnuite nu am pus, decat cele albastre. Deci trebuie sa cumpar seminte...Cu cojile de cartof am patit-o si eu si chiar s-au facut.
    Ce ma bucur:)) iti mai spun odata, ha,ha,ha!!!Pupici!
    RăspundeţiŞtergere
  4. sarumana!
    incerc si eu, dar ma omoara timpul.
    ma bucur sa aud ca avem sanse sa mancam cartofiori din gradina noastra.
    cu drag!
    RăspundeţiŞtergere
  5. Ah, Myky, am in "persoana" blogului tau o delicioasa prajiturica de papat pe indelete. Multumesc ca mi-ai dat de veste.
    RăspundeţiŞtergere
  6. Ilinca draga, din pacate am asa o mare lipsa de timp.
    Acum sa-mi spui, te rog, cum ti-am dat de stire ca eu habar nu am?
    RăspundeţiŞtergere
  7. Ei, nu-i mister si nu-i eroare. Mi-ai vizitat blog-ul si-am gasit link-ul catre blog-ul tau.
    RăspundeţiŞtergere
  8. Ilinca
    Am inteles, am crezut ca am apasat eu pe un buton ceva. Invat blogul asta din mers si din doi in doi. :)

4 comentarii:

  1. Frumos, gustos si variat. Pentru primul an, e super. Asa m-am dedulcit si eu sa cultiv legume, am inceput de la niste rosii cherry si de-atunci tot experimentez. Si-s asa de dulci si zemoase roadele gradinii :) Recolte bogate, Myky !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc la fel, Dani!
    Ai dreptate, sunt multumita ca totul este lipsit de chimicalele care ne-au invadat viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari, ce frumos arata! vara asta o sa fie plina de roade bogate si sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc!
    Am totusi cateva probleme: de exemplu dovleceii nu au rodit si nu stiu cauza.

    RăspundețiȘtergere