Pagini

sâmbătă, 25 august 2012

Vinete


              Eu le-am zis vinete armenesti pentru ca sunt inspirate din emisiunea lui Dinescu de la ‘’Lacrimi si Sfinti’’.
             El a procedat in felul urmator (aproximativ):  a copt vinete, le-a scurs, a pus intre ele cascaval si o feliuta de jambon, le-a dat prin ou si pesmet si le-a prajit.
Au fost servite cu tzatziki alaturi.
             Ei, eu aveam vinete albe micute cu care nu prea stiam ce sa fac asa ca am purces la adaptari. 

             Le-am copt, le-am scurs si le-am umplut cu branza de capra, noi am cam renuntat la mezeluri, le-am dat prin ou si pesmet  si le-am bagat la cuptor  (am pus putin ulei in tava). Au iesit o minunatie.


Si pentru ca eram la capitolul vinete am fost rugata sa fac si un imam baildi, de data aceasta din vinetele noastre bine stiute.

read more "Vinete"

luni, 6 august 2012

Legume uscate

Cu rosiutele am inceput de anul trecut. Am fost foarte multumita de rezultat. Dupa uscare le-am pus intr-o punguta fabricata din perdea si le-am mai tinut pe terasa, la aer, sa nu risc mucegairea lor. La sfarsitul lui august le-am pus in caserola in frigider. Am facut si un borcan cu usturoi si ulei de masline dar nu mi-au placut.
Anul acesta sunt deja la cateva serii, am taiat jumatati rosii cherry si 'perisoare', le-am sarat si le-am pus la uscat. Am ales rosiute coapte bine, nu moi, fara seminte verzi,, altfel mucegaiesc. Le tin cateva zile la soare dupa care le pun in punguta de perdea.
Aceasta este unul din aparatele improvizate, am mai facut si cateva ladite de plastic spalate foarte bine si acoperite cu perdea.

Rosiile uscate anul acesta.


Si dovlecei taiati rondele.

Acum am la uscat rondele de mere, si ardei gras rosu.
Urmeaza sa aplic procedeul lui vasi. pentru ca si eu am in vedere vegeta de casa.
Daca tot arde soarele in asa hal  profitati, nimic nu se compara cu aroma legumelor si fructelor uscate, mai ales iarna.



read more "Legume uscate"

sâmbătă, 4 august 2012

Tomata

''Seceta a ucis orice boare de vânt.
Soarele s-a topit şi a curs pe pământ.
A rămas cerul fierbinte şi gol.
Ciuturile scot din fântână nămol.
Peste păduri tot mai des focuri, focuri
Dansează sălbatice, satanice jocuri.''

           Cam asa e si sufletul meu acum, canicula nu slabeste deloc mercurul termometrului, evenimentele sociale evidentiaza un haos continuu si mai sunt si 'maruntisurile' cotidiene care asemenea unei picaturi chinezesti se aduna si se aduna. Si atuci unde sa ma refugiez?
           In gradina, doar ca nici acolo lucrurile nu sunt foarte roz. 
La nemultumiri primeaza dovleceii, au crescut si inflorit minunat  chiar au rodit, dar cand ajungeau la aproximativ 10-15cm putrezeau. Nu am reusit sa mai plantez fasolea galbena pentru toamna din lipsa de seminte iar castravetii nu arata foarte bine.
             Doar Maria Sa Tomata a salvat onoarea de gradinar.
Sunt foarte multumita de recolta, am pus deja la uscat, am facut si suc si urmeaza sa fac un sos de tomate de care am fost foarte multumita anul trecut.
                Acestea sunt soiurile noastre de rosiute, recordul a fost de 800g (din fotografie lipseste cea mica neagra). 



Si am facut un experiment al carui rezultat imi place sa cred ca nu este coincidenta. In cateva gropite in care am plantat rasadurile de rosii pe langa compost, macerat de urzici si cenusa am pus si cate o capatana de peste. Plantele sunt pur si simplu incarcate de roade pe toate etajele.


Spor la gradinareala!

read more "Tomata"